Різноманітна, щедра, смачна: коли і яким чином слід готувати кутю на Святвечір і Різдво.


Зимові свята в Україні насичені різноманітними традиціями, що стосуються Різдва Христового, святкування Маланки та Водохрещення. Однією з важливих традицій є святкове застілля, на якому неодмінно подається кутя. Цю страву готували по-різному в залежності від свята.

Першу страву, що має велике значення, готували на Святвечір – напередодні Різдва. Зазвичай її розташовували на видному місці, а посуд з кутею повинен був стояти на покуті (в кутку). Можливо, саме це стало причиною назви цієї страви. Рецепти куті можуть суттєво відрізнятися в залежності від регіону, але зазвичай її готують з різноманітних зерен, меду, маку, горіхів та родзинок.

Досліджуйте також: Кутя від Тараса - ідеальний рецепт, який під силу кожному.

Другу, щедру, готували напередодні Нового року. У неї вже додавали більше сухофруктів і масла, яке не використовували в багатій, адже її приготування відбувалося тоді, коли ще тривав різдвяний піст.

Третю, голодну, готували перед Водохрещею. Робили її на основі пшениці чи рису, додаючи трохи меду.

Також зверніть увагу: Кутя з булгуром - це швидкий у приготуванні рецепт, який обов'язково вас здивує своїм смаком.

Приготування цієї страви є досить легким процесом: спочатку зерна варять до повної готовності, а потім додають решту інгредієнтів.

Раніше Шеф-кухарка Валентина Саєнко ділилася рецептом альтернативи куті та розповідала, як приготувати бобальки. Цю пісну страву готують в деяких регіонах замість куті на Святвечір.

Related posts