Коли краще купувати полуницю та скільки можна з'їсти за сезон: користь та шкода ягоди


Полуниця - одна з найсмачніших та найкорисніших ягід, сезон її починається у червні, але у деяких випадках тепличну або "заморську" полуницю можна купити вже у травні. Її полюбляють і дорослі, і діти, тому лікар-дієтолог у клініці дієтології Самойленко, ендокринолог, терапевт, асистент кафедри внутрішньої медицини КНУ імені Тараса Шевченка Марія Сайфулліна в коментарі УНІАН розповіла про користь полуниці для чоловіків, жінок та дітей, а також пояснила нюанси вживання ягоди.

За словами Сайфулліної, завдяки споживанню полуниці можна зарядитися вітамінами - вона багата на вітамін С, який має здатність зміцнювати судини, покращувати стан шкіри, підтримувати імунітет. Крім того, ягода містить антиоксиданти, які допомагають боротися із запальними процесами, попереджувати або сповільнювати старіння. У полуниці є клітковина, і завдяки її споживанню покращується травлення. Також у складі ягоди є фолієва кислота, яка дуже важлива для кровотворення.

Користь полуниці для організму очевидна - ягода має середній глікемічний індекс (32) і містить небагато вуглеводів (на сто грамів ягід - менше, аніж 8 г вуглеводів), тому її можна включати у раціон людей, які мають цукровий діабет, але, звичайно, нагадує дієтолог, потрібно контролювати кількість її споживання. Людям з діабетом можна їсти 100-150 грамів полуниці на день:

"Ми рекомендуємо пацієнтам-діабетикам їсти цю ягоду у якості десерту, тобто, щоб перед її споживанням вони мали повноцінний прийом їжі - обов'язково з'їли білок, і їли також овочі чи зелень".

Сайфулліна каже, що у такому разі вдасться краще контролювати рівень глюкози в крові.

Експерт порадила відмовитися від споживання полуниці людям, які мають алергію на червоні ягоди. Кому не можна полуницю ще - так це людям, які мають гострі захворювання кишково-шлункового тракту, до прикладу, гастрит, пептичну виразку, а також тим, у кого є такі хвороби у стані загострення. Сайфулліна застерігає від споживання полуниці саме у разі таких проблем зі здоров'ям:

"Вона може давати певну подразнювальну дію, оскільки в ній містяться зернятка, які можуть пошкоджувати шлунково-кишковий тракт, та органічні кислоти, які можуть подразнювати його оболонку".

Також експерт нагадала, що полуниця досить алергенна ягода, тому у деяких людей вона може спровокувати такі алергічні прояви як висипання на шкірі, свербіж, набряки. Малечі до 1 року свіжу полуницю бажано не давати саме через ризик алергії, а також незрілість травної системи. У дитячий раціон цю ягоду можна вводити з 8-12 місяців у мінімальній кількості, і вона має бути термічно оброблена - тобто можна давати дитині, зокрема, кисіль чи компот з полуниці.

З року до трьох років у разі відсутності алергії можна давати одну або кілька ягід на день, а у віці близько 6 років дитина може споживати до 100 грамів полуниці на день. Але лікар нагадує, що навіть коли у дитини немає алергії на полуницю, може виникнути біль у животі, здуття чи діарея. Таке трапляється, якщо з'їсти забагато ягоди - найчастіше через переїдання страждають саме діти.

На думку Сайфулліної, оптимальна безпечна доза споживання полуниці на день для дорослих здорових людей - 150-250 грамів. Якщо ви маєте намір з'ясувати, скільки потрібно з'їсти полуниці за сезон , то експерт каже, що навіть 10 кг ягоди можна - це не забагато. Але лікар радить їсти ці ягоди поступово, тобто не за один підхід з'їдати дуже багато, щоб встигнути виконати такий план - з'їсти 10 кілограмів за сезон.

При цьому, найкращий час для споживання полуниці, за словами дієтолога - перша половина дня. Ягоду ліпше їсти під час сніданку, або під час обіду як десерт. У дитячий раціон полуницю також можна ввести як перекус між сніданком і обідом. Дітям можна запропонувати з'їсти ці ягоди з горіхами або з насінням.

Дієтолог поділилася порадою та пояснила, коли можна купувати полуницю, щоб не натрапити на "хімію". На думку Сайфулліної, найкраще споживати полуницю в сезон, коли вона дозріває природно - це період приблизно з середини травня до кінця червня. Тривалість сезону полуниці, звичайно, різна у різних регіонах і залежить від погодних умов.

У період, коли ягода дозріває у природних умовах, при її вирощуванні не використовують велику кількість нітратів чи стимуляторів росту, і тому в самій ягоді "хімії" буде менше. Додатково лікар підказала, як можна зменшити кількість хімічних речовин у полуниці - вона каже, що ягоду можна не лише добре промити перед споживанням, а й замочити.

Related posts