Краще вже, ніж зовсім без цього. Європейський Союз ухвалив рішення підвищити квоти для українських фермерів — але чому ще не слід поспішати з відзначенням цієї новини?
Переговорна комісія не змогла забезпечити захист експорту пшениці та цукру. Практично недоступними для європейського ринку залишилися свинина, яловичина, баранина, а також сигари і сигарети. У випадку інших категорій продуктів обсяги постачань були збільшені, а в деяких випадках навіть лібералізовані.
"Ми змогли зберегти обсяги експорту до Європейського Союзу на рівні 2024 року і узгодити майбутні правила", -- розпочала свій пост про результати переговорів торгових представників України з ЄС віце-прем'єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко. Вона підкреслила, що вільна торгівля з країнами єврозони залишається стабільною. Багато квот, які у 2021 році становили обмеження, зараз значно збільшені. Вона навела вражаючі дані щодо зростання обсягів торгівлі: мед зріс до 583%, цукор до 500%, м'ясо птиці до 133%, пшениця до 130%, а оброблений крохмаль, крупи та перероблені зернові - до 150-500%.
За інформацією Свириденко у десятках категорій квоти вже відповідають або перевищують обсяги фактичного експорту. Без змін -- лише 4 квоти, які майже не використовувалися. Тобто -- витиснули максимум.
ЇЇ заступник та торговий представник України Тарас Качка більш стриманий в оцінці досягнень. Він повідомляє, що з 40 квот -- 5 лібералізовано в цілому, у 4 квотах лише окремі товари, 4 квоти перекомпоновано. І відтепер обсяги потенційного експорту по інших товарних групах зростуть наступним чином: