Кутя: як правильно її приготувати — які інгредієнти використовувати для куті — різдвяні рецепти куті | Кулінарні новини | FoodOboz
Кутя - символ світлого свята Різдва. Основа страви завжди - пшениця, що символізує силу та здоров'я, мак - багатство та добробут, горіхи - дружбу та любов у сім'ї, мед - радість та щастя.
Проте, слід підкреслити, що існує три категорії кутів, а саме:
1. Багата кутя - цей варіант куті приготують на Святвечір 24 грудня.
2. Щедра кутя. Цю страву традиційно готують напередодні Старого Нового року (з 31 грудня на 1 січня).
3. Голодна кутя. Цю страву готують напередодні святкування Хрещення, з 6 на 7 січня.
Кулінарка опублікувала в Instagram рецепт неймовірно смачної української куті, що складається з пшениці, маку, родзинок, меду та горіхів.
1. Спочатку беремо пшеничну крупу. Промиваємо її під проточною водою, після чого викладаємо в каструлю і заливаємо водою в пропорції 1 до 3 (одна частина крупи на три частини води). Варимо протягом 5 хвилин, потім знову промиваємо під холодною водою і знову заливаємо водою у співвідношенні 1:3. Ставимо на вогонь і готуємо ще 25 хвилин.
2. Знімаємо крупу з плити, ретельно накриваємо і залишаємо настоюватися на кілька годин.
3. А тим часом піджарюємо і розтираємо у ступці або качалкою волоські горіхи, запарюємо родзинки світлі та темні, можна вибрати один вид.
4. Виливаємо залишки води з маку та приступаємо до його розтирання. Можна подрібнити мак за допомогою блендера або кавомолки, але найкращий варіант – це використовувати макітру з макогоном. Розтираємо мак доти, поки не почне виділятися сік (молочко) і не досягнемо однорідної консистенції, поступово додаючи цукор.
5. На завершення, об’єднуємо всі інгредієнти: пшеницю, мак, волоські горіхи та родзинки, після чого додаємо мед. Кутю можна заливати компотом або вживати його разом з ним.
Ми готуємо узвар з висушених яблук, груш, слив і абрикос!
Також на OBOZ.UA ви можете ознайомитись із рецептами: