Панетоне та штолен: які особливості цих різдвяних смаколиків і їхня вартість?
Унікальні аспекти різдвяної випічки
Здавна в Україні на різдвяні свята випікали плетені калачі, завиванці, рогалики з різною начинкою, смажили пампухи та їли з варенням. А у наші дні на додачу до традиційних ласощів на Різдво можна скуштувати випічку родом з інших країн. Найбільше в України "прижилися" штолен та панетоне.
Панетоне — це традиційний різдвяний хліб для італійців. Проте в українських магазинах його можна знайти й до Великодня, можливо, через його подібність до нашої паски.
За однією з версій панетоне походить з часів Римської імперії, коли люди на свята їли хліб на заквасці із медом. Інша легенда оповідає, що панетоне з'явився у середньовіччя в Мілані.
Фото: панетоне готують на Різдво в Італії (freepik.com)
Перед початком різдвяного бенкету шеф-кухар родини Сфорца зіпсував святковий десерт. У цей момент його помічник Тоні вирішив використати опару, яку він заготовив для пирога своєї сім'ї. Він змішав її з борошном, яйцями, цукром і родзинками, замісив тісто кілька разів, щоб воно стало легким і повітряним, і відправив у піч. В результаті вийшов смачний пиріг, який на честь свого творця отримав назву Пан де Тоні.
Штолен – це німецький аналог панетоне. Цей десерт, завдяки своїй формі і білизні, символізує Христос-немовля, загорнутого в пелюшки. Перші письмові згадки про штолен датуються XIV століттям і відносяться до міста Наумбург на Заале, де він служив різдвяним приношенням місцевому єпископу.
Зображення: різдвяний штолен (freepik.com)
Найбільш відомий різновид штолену - це Дрезденський. Його можна знайти на різдвяних ярмарках цього міста з 1500 року. На Штоленфесті проходять змагання з випікання великих штоленів. У 2010 році був спечений найбільший кекс, довжина якого перевищила 72 метри, і він увійшов до Книги рекордів Гіннеса.
Обидва різдвяні десерти випікаються зі здобного тіста, але мають різний смак через особливості рецептури та інгредієнтів.
Панетоне має особливу м'якість і ніжність завдяки використанню борошна з високим вмістом клітковини та великої порції вершкового масла. У його приготуванні часто включають родзинки, шоколадні чіпси та цедру цитрусових фруктів.
Штолен вирізняється своєю "соковитістю" та глибоким смаком, оскільки ключовим етапом його приготування є витримка. Після того як кекс спечений, він дозріває протягом кількох тижнів. У рецепті штолена використовують мигдаль, а також сухофрукти чи цукати, які попередньо замочують у ромі. Коли кекс готовий, його щедро просочують вершковим маслом і посипають цукровою пудрою.
Панетоне і штолен відрізняються тривалим терміном зберігання, який зазвичай становить близько трьох місяців, тому їх можна заготовити заздалегідь.
В супермаркетах ціни на штолени та панетоне стартують від 200 грн. На полицях представлена як імпортна випічка, так і смаколики від українських виробників.
Різдвяний штолен від "Київхліб" можна знайти у магазинах "Сільпо" та "Фора" за ціною 359 гривень за упаковку вагою 400 грамів.
Святковий штолен від українського бренду "Цар хліб", приготований на основі вершкового масла з додаванням мигдалю та апельсинової цедри - всього 239 грн за 500 грамів.
Снимок экрана сайта silpo.ua
Штолен Kuchenmeister класичний (виробник Німеччина) у магазинах Novus коштує 289 грн за 500 г. А український штолен від Biscottі обійдеться у 199 грн.
Изображение экрана novus.zakaz.ua
Італійський панетоне вагою майже 1 кг у мережі магазинів VARUS продають за ціною 533,9 грн.
Скриншот varus.ua
Панетоне українського виробництва від Biscotti можна обрати з шоколадною чи лимонною начинками, родзинками, апельсиновими цукатами. Ціна стартує від 399 грн за 800 г у Novus.
У магазині Novus також доступний іспанський панетоне від Giuseppe Polo, який містить родзинки та цукати з апельсинів, а також варіант з шоколадом. Ціна стартує від 249 грн за 750 г.