В Україні значно зросли ціни на популярні товари: аналітики озвучили невтішні прогнози.


Зазвичай в зимовий період спостерігається підвищення цін на молочні продукти, яйця та м'ясні вироби.

Цього року вартість українських картоплі та капусти збільшилася більше ніж на 200%. Ця тенденція також торкнулася й інших овочів, які входять до складу борщового набору, а також молочних продуктів та м'яса. Нові ціни суттєво впливають на фінансовий стан українців, у той час як купівельна спроможність населення продовжує знижуватися.

Цю інформацію висвітлює журналістка ТСН Ірина Кондрачук.

Подорожчання продуктового кошика економічні експерти фіксують щороку. Зазвичай в зимовий період спостерігається підвищення цін на молочні продукти, яйця та м'ясні вироби. Бо не сезон та й зберігати продукцію складніше, пояснюють самі фермери. Але от із овочами історія мала би бути зворотня. Восени врожаю у засіках найбільше. Та от цьогоріч зміна в ціні найвища.

Серед лідерів підвищення цін можна відзначити ріпчасту цибулю, яка за рік подорожчала більш ніж на третину. Ще більше — у два рази — зріс у вартості буряк. Морква стала дорожчою на 127%, тоді як картопля подорожчала на 244%. Найбільше зросла ціна білокачанної капусти, яка стала дорожчою більш ніж у три з половиною рази, повідомляють експерти Українського клубу аграрного бізнесу.

"Ріст цін відбувається не тільки від внутрішньої ситуації, яка відбувається в Україні, а й ще зовнішні фактори впливають: клімат дуже впливає на всі ланцюжки виробництва", - каже експерт Максим Гопка.

Затяжна посуха попалила городину, що стирчала ботвиною з грядок, каже фермер, який вирощує овочі на Волині.

"Не залишилося жодного живого листочка. Це вже всі літні листя. А ось ці красиві листочки - це вже осінь," - говорить фермер Руслан Хомич.

Тому ті ж буряки, морква, капуста ще в землі. Мовляв, добирають вологу. А от картопля - вже на складах.

Цього року в господарстві Леоніда на Житомирщині виросла вражаюча картопля. Він зазначає, що це, скоріше, є винятковим випадком.

"Ті, хто висадив картоплю ще в квітні, можуть похвалитися добрим урожаєм, адже вологи їй вистачило. А от у тих, хто посадив у травні, ситуація інша: два місяці без дощів зробили свою справу. Ось і причина," - розповідає фермер Леонід.

Восени в Україні зібрали на 20% бульби менше. Що в еквіваленті дорівнює чотирьом мільйонам тонн, звітує профільне міністерство.

У Києві на ринку десяток яєць коштує від 45 до понад 70 гривень. Все залежить від розміру яйця та виробника. Але скільки коштували ще торік - продавчиня вже й не згадає.

"Очікуємо певне зростання цін на яйця сезонне до Нового року. І потім знову ж цей цикл зниження. Тут менше прив'язки до інших факторів. Але пам'ятаємо, що без енергетики комплекси не можуть працювати", - каже перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Через дорогі корми, електроенергію та підвищення податків взимку до десяти відсотків у ціні може набрати й м'ясо, пояснює профільний експерт.

Протягом більше ніж тридцяти років діяльності в цій сфері, вперше зафіксовано значне зростання цін на сировину, таку як молоко. За рік ціни підвищилися на 35%.

"Інфляційні процеси вплинули на підвищення вартості інгредієнтів, заквасок та термоупаковки, що використовуються у виробництві," - зазначає фінансова директорка молокозаводу Ольга Сніжко.

На одному із молокозаводів кажуть, що купили генератор, а це - додаткові витрати. Тому молокозаводи намагаються оптимізовувати витрати.

Середньостатистична українська сім'я із чотирьох осіб витрачає на продукти 55% від доходу щомісяця. Водночас у європейців - залежно від географічного розміщення країни та її доброботу - це від 15% до 25%. Щоб унеможливити спекуляцій на ринку, урядники укладатимуть меморандуми із виробниками і трейдерами. Але поки що передумов для цього, кажуть, не бачать.

"По всіх буквально позиціях, незважаючи на погодній фактор, який складний, дефіциту для внутрішнього споживання не буде. По певних позиціях просто через погодній вплив буде зменшений експорт", - каже заступник міністра Тарас Висоцький.

Related posts