Від кіз – смачний та натуральний сир.


Василь Мандзюк, родом з селища Міжгір'я, під час Антитерористичної операції виконував обов'язки капелана у "Правому секторі" та не раз вирушав на Донбас. Хоча відтоді минуло чимало часу і він вже давно не бував на сході України, його товариші досі вважають його своїм духовним вчителем — регулярно телефонують, діляться думками та навідуються до нього в гості.

Тепер священик виконує свої обов'язки в гірському селі Присліп, паралельно займаючись сільським господарством. Він утримує 15 кіз, з молока яких готує смачний сир.

Отець Василь знайомий з цією справою з ранніх років, адже його батьки завжди дбали про тварин. Сьогодні в його господарстві можна знайти овець, корову, а також кіз англо-нубійської та зааненської порід. Він займається переробкою молока, яке отримує від своїх тварин.

З юних років я освоїв мистецтво виробництва сирів. Вірю, що це справжнє мистецтво. Щоб отримати смачний продукт, необхідно ретельно знати всі тонкощі цієї справи.

Влітку, коли надої досягають піку, фермер займається цим процесом щодня. Але восени, коли обсяги молока зменшуються, це відбувається вже не так часто.

Зараз в його асортименті представлені різноманітні сири -- м'який (будз), копчений, із винною кіркою і класичний, кульки шевр в олії, вурда. Є навіть качотта (за італійською рецептурою), яку навчили виготовляти друзі зі Сербії.

Звісно ж, пан Василь не може обійтися без традиційної закарпатської бринзи, якою цікавляться щораз більше людей.

Для цього використовують овече, козяче чи змішане молоко. Хоча беруть і коров'яче або буйволяче (таке вже для гурманів). Потім необхідно додати вурду, перемішати, розімнути, посолити й поставити у посуд під гніт. Через декілька днів виділяється сироватка, яку отець зливає. Готову бринзу перекладає у слоїки, які після 30-хвилинної стерилізації герметично закриває.

До нещодавнього часу ніхто не заготовляв бринзу в банках. Її зберігали в дерев'яних бочках, під пресом, іноді навіть протягом кількох років.

Герой нашої розповіді використовує лише натуральні компоненти, без жодних фабричних заквасок і ферментів! Вудить продукцію на букових дровах. Дуже любить експериментувати. Переконаний, якби було більше молока, то частіше займався б уподобаною справою.

Чоловік особливо цінує копчений сир з насиченим смаком. Він також з задоволенням вживає твердий сир, зокрема "Бел кнолле", що витримується протягом 2-3 місяців, або качотту. З 20 літрів молока, яке отримують його підопічні, виходить приблизно 1,5-1,7 кг цього виду сиру.

Related posts