Як найефективніше стерилізувати банки, щоб уникнути "вибухів": переваги та недоліки різних методів.

Для економії часу та захисту консервації потрібно вибрати вдалий спосіб стерилізації.
Щолітня пора для українських господинь означає старт сезону консервації. Вони займаються консервуванням овочів, фруктів та ягід, готують баклажанне соте, маринують кабачки, огірки з гірчицею, а також закривають томати і перці. Не обходиться і без приготування компотів та варення на зимовий період. Існує безліч методів стерилізації контейнерів для заготівель, проте, щоб уникнути розчарувань, важливо знати, як правильно стерилізувати банки в духовці, мікрохвильовій печі, окропом або паром.
Деякі пані віддають перевагу консервувати банки лише після того, як продукти вже закладені. Це також має свої особливості, які варто обговорити.
Чудово підходить для різних продуктів, таких як соуси, соління, компоти, варення та інші. Є можливість контролювати якість стерилізації як самих ємностей, так і кришок. Смак консервованих продуктів залишиться незмінним навіть при високих температурах. Проте, при використанні цього методу обробки, важливо швидко заповнювати гарячу ємність, адже інакше є ймовірність тріщин у банці.
Пусті контейнери
Чудово підходить для різних продуктів, таких як соуси, соління, компоти, варення та інші. Є можливість контролювати якість стерилізації як самих ємностей, так і кришок. Смак консервованих продуктів залишиться незмінним навіть при високих температурах. Проте, при використанні цього методу обробки, важливо швидко заповнювати гарячу ємність, адже інакше є ймовірність тріщин у банці.
Повні банки
Цей варіант хороший, якщо ви не впевнені в тому, як ретельно вимили продукти - стерилізація ємності з вмістом допомагає вбити бактерії. Також вам не доведеться витрачати час на стерилізацію банки - все зробите разом уже після закладки. Крім того, ємності, оброблені таким чином, зберігаються довше за кімнатної температури.
Перед тим як зупинити свій вибір на цьому методі, варто врахувати його недоліки. Наприклад, деякі продукти можуть втратити свої смакові якості в процесі стерилізації в банках. Це особливо стосується огірків і ягід. Крім того, важливо стежити за часом стерилізації — якщо перегріти, є ризик, що банка може тріснути. Стерилізацію контейнерів з вмістом слід проводити лише в певних ситуаціях, наприклад, для лечо, аджики або деяких видів консервів, де термообробка була мінімальною.
Традиційний метод використовує більшість господинь - саме так стерилізували ємності ще за часів СРСР. Жодного спеціального обладнання не потрібно - тільки решітка, каструля і вода. Немає нічого складного в тому, як стерилізувати банки окропом - ви ставите банку на решітку або шийкою донизу на каструлю, всередині якої кипить вода, а пара 5-15 хвилин стерилізує ємність. До речі, разом із банкою так можна очищати і кришки.
Плюс цього способу в зручності та швидкості, але й мінуси теж є - можна обпектися, обробляти так більше однієї-двох банок довго і виснажливо. Крім того, краплі води можуть потрапити в банку, що призведе до "вибухання". Проте, якщо у вас консервації небагато, буквально одна-дві, то краще стерилізувати ємності над парою.
Інший спосіб стерилізації, який багато хто з нас знає з досвіду наших мам і бабусь, полягає в використанні великої каструлі. Вам потрібно налити в неї воду, встановити або розмістити банки та кип'ятити їх протягом 10-15 хвилин. Головною перевагою цього методу є те, що банки обробляються рівномірно та якісно, при цьому можна також стерилізувати кришки. Однак у цього способу є чотири недоліки:
Проте жінки з України часто надають перевагу саме цьому методу, особливо коли йдеться про велику кількість банок.
Третій спосіб – це використання чистих, помитих з содою банок, які потрібно розмістити в холодній духовці. Потім поступово розігрівайте духовку до температури 130-150 градусів Цельсія. Підтримуючи зазначений температурний режим, не забудьте стерилізувати банки протягом 10-15 хвилин. Переваги цього методу стерилізації безсумнівні:
Мінуси теж присутні, один із них - заборона на стерилізацію пластикових кришок або металевих, але з гумовою прокладкою. Також важливо акуратно розставити банки на відстані одна від одної, якщо вони стикатимуться - можуть тріснути. Навіть незважаючи на нюанси, якщо у вас більше трьох ємностей, то краще стерилізувати банки в духовці.
Четвертий метод обробки ємностей для "закруток" полягає в наступному: потрібно взяти банку, налити в неї воду на висоту 2-3 см від дна, а потім розмістити її в мікрохвильовій печі. Увімкніть мікрохвильовку на 3-5 хвилин, поки рідина в банці не закипить і не почне виділятися пар.
Переваг багато - швидкість, ідеально стерилізувати банки в мікрохвильовці, якщо вони невеликі (до 1 літра), жодних каструль і травматичності. Мінуси у такого способу теж є - кришки обробляти не можна, зокрема металеві, а також доведеться обережно діставати банку з киплячою водою.
П'ятий спосіб зустрічається досить рідко, але ним теж користуються сучасні господині. Берете вимиту банку, ставите в посудомийку і запускаєте цикл із максимальною температурою близько 65-70 градусів Цельсія. Таким чином ви зможете обробити багато ємностей і не обпектися.
Існують деякі особливості: цей метод ефективний лише в тому випадку, якщо посудомийна машина здатна підтримувати високу температуру. Крім того, важливо пам'ятати, що після вилучення банок не можна зволікати — потрібно швидко додавати продукти, поки ємність ще не охолола.