Ці салати не слід вживати на другий день новорічних свят, адже вони можуть перетворитися на небезпечну їжу.
РБК-Україна (проект Styler) нагадує список салатів, які необхідно викинути, якщо вони постояли два дні.
Майонез втрачає свої властивості вже через кілька годин, якщо його залишити при кімнатній температурі.
Готові салати з м'ясом, грибами, рибою, яйцями, сиром, морепродуктами можна тримати у холодильнику не більше 6 годин, на столі - не більше 2-х. Це стосується всіх салатів, заправлених майонезом. Такі салати - це їжа на один вечір, тому їх слід з'їсти якнайшвидше, поки в них не почали розмножуватися бактерії.
Страви з риби або морепродуктів мають тенденцію швидко псуватися. Споживання таких салатів, які були приготовані два дні тому, може призвести до харчових отруєнь.
Ці страви не слід вживати більше ніж через 12 годин після їх приготування, навіть якщо вони зберігалися в холодильнику.
Салати, приготовані з олійними заправками, можуть зберігатися довше, ніж ті, що заправлені іншими видами соусів. Але варто зазначити, що тривалість їх зберігання також залежить від компонентів, які використовуються в рецепті.
Наприклад, салат "Цезар" можна зберігати до двох діб. Проте через наявність сухариків і листя салату краще спожити його протягом першого дня. Інакше сухарики розм'якнуть, а листя втратить свіжість, зів'яне або навіть почорніє.
Якщо ваш салат складається з більш довговічних компонентів, таких як огірки, цибуля чи помідори, і заправлений натуральною олією, його можливо зберігати в холодильнику протягом 2-3 днів. Проте варто врахувати, що з часом смакові характеристики можуть погіршитися: інгредієнти починають випускати сік, що призводить до втрати свіжості страви.
Фахівці рекомендують: якщо ви плануєте зберігати салат на триваліший період, то краще уникати змішування всіх компонентів відразу.
Окремо нарізані продукти, упаковані в герметичні контейнери, можуть залишатися в холодильнику протягом 3-4 днів. Перш ніж подавати їх на стіл, рекомендується змішати інгредієнти й заправити олією або соусом безпосередньо перед споживанням.