Експерт зробив попередження щодо істотного зростання цін на куряче м’ясо: на яку суму підвищаться ціни?


Залучення альтернативних джерел енергії може призвести до підвищення ймовірності втрати птахів та значного зростання витрат на виробництво.

Використання альтернативних джерел електроенергії може призвести до здорожчання курятини на 15-20% до кінця року. Такими розрахунками з УНІАН поділився виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

"Використання резервних джерел живлення не лише суттєво збільшує собівартість виробництва продукції, а й збільшує ризики втрати поголів'я птиці внаслідок можливих збоїв у їхній роботі", - повідомив Карпенко в коментарі УНІАН.

Експерт зазначає, що поки що потужності для вирощування та утримання птиці більш-менш забезпечені альтернативними джерелами живлення, проте виробництво комбікормів для птахів ще не повністю підготовлене до роботи в умовах відключення електрики.

"Високопродуктивне обладнання комбікормових заводів потребує специфічного рівня напруги для запуску та функціонування, що є необхідним для реалізації всіх технологічних процесів виготовлення комбікорму відповідно до розроблених раціонів. На жаль, дизель-генератори не можуть забезпечити ці вимоги. Відсутність можливості виробництва комбікорму ставить під загрозу збереження поголів'я птиці," - зазначає Карпенко.

За словами спікера, у зв'язку з критичною ситуацією по забезпеченню електроенергією, виробники м'яса птиці переглядають та коригують в сторону зменшення свої плани щодо утримання поголів'я. Це в подальшому призведе до скорочення обсягів виробництва, експорту продукції та податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів.

"Регулярні перебої з електропостачанням становлять серйозну загрозу не тільки для виробництва, а й для загального виживання птахівничої галузі та забезпечення продовольчої безпеки країни", - підкреслює Карпенко в коментарі для УНІАН.

Зменшення обсягів виробництва в перспективі може сприяти ще суттєвішому підвищенню цін на продукцію птахівництва, заявив керівник "Союзу птахівників України".

Щодо овочів, то вартість борщового набору, що складається з картоплі, моркви, буряка, цибулі та капусти, має залишатися невисокою як мінімум до кінця року, каже УНІАН президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.

Загалом, протягом листопада підвищення цін на продукти харчування, навіть з урахуванням використання генераторів, має залишатися в межах 1,5%, як зазначає економіст Олег Пендзин у повідомленні УНІАН. Однак у грудні українців очікує звичне зростання цін перед новорічними святами.

Related posts