Не впадайте у відчай: 15+ надійних методів, щоб виправити надто солону їжу.


Можливо ви поспішали і добавили надто багато солі або не розрахували з пропорціями. В будь-якому випадку не варто викидати страву в смітник і замовляти піцу. ТСН.ua розповідає, як врятувати пересолену їжу.

Переосолила тісто: які кроки вжити?

Не хвилюйтеся, якщо ви випадково пересолили тісто для пельменів або вареників. Просто приготуйте ще одну порцію без додавання солі і змішайте її з тією, що вже є.

Долийте води.

Як виправити страву, що вийшла пересоленою? Додайте до неї трішки холодної води. Це легкий і дієвий метод. Продовжуйте дегустувати, і, якщо смак все ще не влаштовує, вливайте ще рідину, поки не досягнете бажаного результату. Тож, якщо ви стикаєтеся з проблемою: пересолила суп, що робити? Спробуйте саме цей варіант – додати більше води.

Якщо пересолений суп розвести водою, він стане менш солоним. Чому? Стає більше рідини, а отже менше солі на цю кількість страви.

Пересолила рис: що робити

Для виправлення ситуації можна спробувати промити готову страву під холодною водою або ж додати склянку рідини та знову прокип'ятити. Цей метод також допоможе виправити пересолений рис, пасту чи будь-яку іншу крупу. Проте варто бути обережним, щоб не отримати однорідну масу без чіткої текстури.

Врятують сметана, вершки або навіть авокадо

Будь-який насичений інгредієнт не лише пом'якшить смакові нотки страви, але й допоможе зменшити використання солі.

Квашення капусти вийшло занадто солоним: які є варіанти виправлення ситуації?

Можна скористатися аналогічним методом, промиваючи страву холодною водою. Але варто пам’ятати, що в такому разі змиється й апетитний розсіл. Щодо огірків, які вийшли пересоленими, їх просто потрібно замочити у воді.

Підготуйте супровідну страву.

Якщо ви опинилися в ситуації, коли страва вийшла пересоленою і не знаєте, як це виправити, спробуйте подати її з гарніром. Наприклад, несолені крупи або картопляне пюре чудово доповнять м'ясні страви чи тушковані овочі. А ще, для поліпшення смаку, можна насолодитися келихом шампанського або ігристого вина – це стане відмінним доповненням!

Внесіть "кислотності"

Як виправити страву, що вийшла пересоленою? Це може звучати незвично, але на допомогу прийдуть кислі складники: діжонська гірчиця, лимонний сік або білий оцет. Додайте їх у невеликій кількості, і смак вашої їжі стане більш збалансованим, а пересоленість майже зникне.

Включити різноманітні спеції.

Для порятунку їжі, яка вийшла занадто солоною, можна використати цукор або мед. Проте важливо дотримуватись помірності у їхній кількості. Також варто спробувати окремо обсмажити цибулю чи часник і додати їх до вже готової страви.

Випробуйте крохмаль.

Як врятувати пересолену тушковану страву? Що робити, якщо пересолила борщ? Покладіть до неї нарізану сиру картоплю чи рис. Такі інгредієнти вбирають в себе сіль, наче губка.

Пересолена риба: що робити?

Звичайно, відновити смажену рибу майже неможливо, але ось солену – цілком реально. Тюльку або кільку достатньо просто замочити у воді і періодично змінювати рідину, поки риба не набуде бажаного смаку. Що стосується оселедця, то перед замочуванням його слід нарізати на менші шматочки. Цікаво, що для вимочування можна використовувати також молоко. Через 2-3 години обов'язково промийте рибу, і вона готова до вживання.

Як вчинити, якщо ваш салат вийшов надто солоним?

Як можна врятувати страву, яка вийшла занадто солоною? Це досить просто: наріжте свіжі огірки, помідори або капусту, і ви отримаєте смачний салат.

Як нейтралізувати сіль: допоможе полоскання

У певних ситуаціях можна усунути надмірну солоність продуктів, просто промивши їх під водою. Це може статися, наприклад, коли ви готували овочі або м'ясо в занадто солоному маринаді. Достатньо відкинути їх на друшляк і охолодити під струменем холодної води.

Додайте до м'яса крупи або овочі.

Як виправити пересолену страву з фаршу? Спробуйте додати терті кабачки, моркву, відварений рис або натерту сирий картоплю. Це допоможе зменшити відчуття солі.

Приготуйте щось інше

Якщо ви додали забагато солі до фаршу, з нього можна приготувати смачний пиріг, а якщо пересолили картоплю, то чудовими вийдуть вареники.

Вода допоможе врятувати м'ясо, яке вийшло занадто солоним.

Якщо ви зготували або придбали пересолене м'ясо, наприклад, бекон чи шинку, спробуйте залити його водою і залишити на кілька годин.

Добавила слишком много соли в рагу.

Тут можна просто доповнити страву додатковими овочами та помідорами. Просто наріжте їх і готуйте до м'якості. Крім того, варені (тушковані) овочі можна врятувати, якщо спочатку залити їх окропом, а потім проварити в несолоній воді протягом кількох хвилин.

Не забувайте звертати увагу на складники.

В рецепті є каперси, оливки, соєвий соус або рибні консерви? Тоді варто менше солити готову страву.

Тепер ви знаєте, як врятувати пересолену страву, якщо вже трапилася прикра помилка. Але намагайтеся все ж не доводити до такого, адже завжди краще недосолити і потім додати солі.

Также ознакомьтесь с:

Related posts