Тривожні чайні пакетики: науковці зробили шокуюче відкриття.


Чайні пакетики вивільняють пластикові частинки, що можуть негативно вплинути на людські клітини.

Забруднення мікропластиком перетворюється на одну з найсерйозніших загроз сучасності. За даними нового дослідження, проведеного Кафедрою генетики та мікробіології Барселонського університету (Іспанія), виявлено, що навіть чайні пакетики можуть стати джерелом мікро- та нанопластикового забруднення, повідомляє Interesting Engineering.

Відзначається, що упаковка певних харчових товарів, зокрема чайних пакетиків, викликає серйозну стурбованість у експертів. Дослідження продемонструвало, що під час занурення в гарячу воду вивільняється значна кількість наночастинок, що становлять чималу небезпеку. Зокрема, в аналізі були використані пакетики, виготовлені з трьох видів матеріалів: нейлону-6, поліпропілену та целюлози.

"Результати дослідження виявилися шокуючими: поліпропілен виділяв близько 1,2 мільярда частинок на мілілітр з розміром 136,7 нанометрів, целюлоза - 135 мільйонів частинок на мілілітр (середній розмір частки - 244 нанометри), а нейлон-6 - 8,18. мілілітр (середній розмір - 138,4)", - йдеться у статті.

Для дослідження частинок та їх впливу на організм людини застосовувалися сучасні аналітичні технології, зокрема, скануюча електронна мікроскопія, просвітна електронна мікроскопія, інфрачервона спектроскопія, динамічне розсіювання світла та інші методи.

Дослідниця Альба Гарсія підкреслила значущість цих методів для глибшого осмислення впливу мікропластику на людське здоров'я. Уперше було вивчено, як ці частинки взаємодіють з клітинами людини, зокрема, з кишечником. Результати експериментів виявили, що клітини кишечника, які виробляють слиз, найбільше поглинають мікро- та наночастинки пластику, причому ці частинки здатні проникати навіть у ядра клітин, де міститься генетичний матеріал.

Це відкриття акцентує увагу на важливості кишкового слизу в процесі абсорбції цих забруднювачів та потребує подальших досліджень, щоб вивчити довгострокові наслідки мікропластику для здоров'я людини. Вчені підкреслюють необхідність розробки уніфікованих методів тестування для оцінювання забруднення пластиковими матеріалами, які взаємодіють з їжею, - повідомляє Interesting Engineering.

Експерти наголошують на необхідності створення регуляторних документів, що мають на меті зменшення забруднення пластиком, який контактує з продуктами харчування, а також на забезпечення охорони здоров'я населення.

Як акцентують автори публікації, через масштабне використання пластику в упаковці продуктів розв'язувати проблему слід негайно. Тим більше, що попит на зручні та готові до вживання харчові продукти дедалі більше зростає.

Згідно з повідомленням УНІАН, науковці вперше зафіксували присутність мікропластика в нюховій зоні людського мозку. Це відкриття вказує на те, що кількість цих дрібних частинок, які накопичуються в організмі, може бути значно більшою, ніж було визнано раніше.

Ми також повідомили, що дослідники виявили значне джерело забруднення Землі мікропластиком, яке присутнє у кожному домогосподарстві.

Related posts