Шість продуктів, що сприятимуть поліпшенню функцій кишечника.
Багато людей акцентують увагу на здоров'ї серця і мозку, оскільки вважають їх ключовими "механізмами" людського організму.
Проте не менш важливо піклуватися і про здоров'я кишківника. Саме він відіграє ключову роль у загальному самопочутті. Від його роботи залежить травлення, імунітет та навіть настрій. Якщо ігнорувати стан свого кишкового тракту, то можемо відчувати постійну втому, дискомфорт і навіть зниження імунітету.
Дипломований дієтолог Маккензі Берджесс для EatingWell виділив шість найкращих продуктів, які позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.
Консервовані боби — це відмінне джерело клітковини та рослинного білка. Розчинна клітковина, яка присутня в квасолі, виконує роль пребіотика, підтримуючи здоров'я корисних бактерій у кишечнику та сприяючи розвитку збалансованого мікробіома.
Клінічний фітотерапевт Дженна Вольпе з Whole-istic Living підкреслює, що нерозчинна клітковина здатна поглинати воду, в результаті чого збільшується об'єм стільця. Це сприяє поліпшенню роботи кишківника, роблячи його більш об'ємним, здоровим і легшим для функціонування у більшості людей, які не мають серйозних проблем зі здоров'ям.
Щоденне вживання близько однієї чашки бобів може сприяти різноманіттю мікрофлори кишківника, що, в свою чергу, зазвичай пов'язується з покращенням стану травної системи.
Консервовані артишоки. Крісті Лей, директор з харчування та наукових досліджень у компанії Danone North America, підкреслює, що дослідження свідчать про позитивний вплив артишоків на мікробіом кишечника. Ці овочі багаті на пребіотичне волокно, відоме як інулін, яке особливо ефективно стимулює розвиток біфідобактерій — одного з корисних видів бактерій для здоров’я кишечника.
Цибуля. Завдяки значному вмісту пребіотичних волокон, зокрема фруктоолігосахаридів (ФОС), цибуля сприяє розвитку корисних мікроорганізмів, таких як біфідобактерії та лактобактерії.
"Ці мікроорганізми сприяють підтримці та збереженню здорового балансу кишкового мікробіома, що є ключовим для ефективного травлення, функціонування імунної системи та загального добробуту," - стверджує дієтолог-нутриціолог Сем Шлейгер.
ОЗНАЙОМТЕСЬ ТАКОЖ: Вплив кефіру та йогурту на здоров'я кишківника: детальне пояснення.
Часник. Як і цибуля, часник теж містить пребіотичні волокна, такі як інулін і ФОС. Крім того, часник має антимікробні властивості, які допомагають стримувати шкідливі бактерії.
Овес. Завдяки значній кількості бета-глюкану — розчинного волокна, яке перетворюється на гелеподібну масу в шлунково-кишковому тракті, він здатен уповільнити процес травлення, забезпечити живлення для корисних бактерій у кишечнику та сприяти більш ефективному засвоєнню поживних речовин.
Горіхи є важливим джерелом білка, а також містять корисну клітковину та поживні речовини, що підтримують здоров'я кишківника. Наприклад, додавання мигдалю до раціону добре сприймається людьми, які дотримуються дієти з низьким вмістом клітковини, і може сприяти збільшенню обсягу випорожнень. Крім того, споживання арахісу та фісташок може позитивно впливати на мікрофлору кишківника, підвищуючи кількість корисних бактерій.