Ціни підвищуються, але це не так вже й погано: у Національному банку України прокоментували ситуацію з інфляцією.
Восени інфляція в Україні демонструє тенденцію до зростання, становлячи близько 1% щомісяця. Проте, за оцінками Національного банку України, така ситуація є позитивною, адже раніше темпи зростання цін були ще вищими.
Згідно з інформацією, наданою пресслужбою НБУ, у жовтні рівень інфляції зменшився до 10,9%, тоді як у травні він становив майже 16%. Таке зниження відповідало прогнозам Національного банку. Однією з причин уповільнення зростання цін стали нові врожаї: цього року овочі коштують менше, ніж у попередньому році.
"Процес сповільнення розпочався ще в червні, і ця тенденція зберігається. Проте це не свідчить про зниження цін. Навпаки, це означає, що їх зростання відбувається повільніше, ніж у попередні періоди", - зазначила пресслужба Національного банку України у своєму повідомленні.
Важливу роль у цьому процесі відіграли ініціативи НБУ, спрямовані на підвищення привабливості заощаджень в гривні: українці активно відкривають депозити в національній валюті та вкладають кошти в гривневі облігації внутрішньої державної позики. Як наслідок, попит на іноземну валюту залишається на помірному рівні, що знижує тиск на валютний курс і ціни.
В Національному банку України пояснили, що інфляція визначається на основі споживчого набору, до якого входять більше 300 видів товарів та послуг. Деякі з цих товарів зазнали зростання цін (наприклад, м'ясо, яйця, фрукти), тоді як інші, навпаки, стали дешевшими (таких як овочі, що входять до борщового набору, цукор і оливкова олія). Тарифи на комунальні послуги залишилися без змін. У середньому ж вартість типової споживчої корзини за рік зросла на 10,9%.
Згідно з прогнозами Національного банку України, до кінця 2025 року рівень інфляції зменшиться і складе менше 10%. У 2026 році цей показник знизиться до нижче 7%, а в подальшому продовжить знижуватися, досягнувши 5%.
Незважаючи на оптимістичні прогнози НБУ, українцям у грудні очікується підвищення цін на м'ясо, яйця, хліб, макарони, масло та овочі в межах від 5% до 25%.





