Світова дієта населення негативно впливає на довкілля та здоров'я людей — лише 1% дотримується принципів збалансованого харчування.

Здоровіше харчування може перетворити продовольчу систему, зробивши її більш сприятливою для Землі та здоров'я людей у всьому світі. Статистика вказує, що такої збалансованої дієти дотримується лише незначна кількість людей.
У свіжій доповіді Комісії EAT-Lancet 2025 року, що стосується світової продовольчої системи, вказується, що лише менше 1% населення планети дотримується харчування, яке є корисним як для здоров'я людини, так і для екології. Проте, перехід до більш збалансованого раціону може запобігти до 15 мільйонам передчасних смертей щорічно, а також зменшити глобальні викиди парникових газів на 20%, повідомляє Science Focus.
У Фокус. Технології тепер має власний Telegram-канал! Підписуйтеся, щоб бути в курсі найновіших та найцікавіших новин з галузі науки!
У представленій доповіді зібрані думки експертів у галузі дієтології, кліматології, економіки, медицини, соціології та агрономії з більш ніж 35 країн. Дослідники проаналізували, як сучасна продовольча система впливає на людське здоров'я та навколишнє середовище. В результаті їхньої роботи було виявлено, що виробництво їжі загрожує п'яти основним системам планети, які повинні залишатися у балансі для збереження життя людей.
До цих п'яти найбільших загроз для людства і Землі входять:
З іншого боку вчені вважають, що зміна продовольчої системи Землі могла б забезпечити людство здоровим харчуванням. У результаті ми могли б відновити ці системи до безпечного рівня, одночасно покращуючи життя людства.
За словами доктора Фабріса ДеКлерка, головного наукового співробітника EAT та автора дослідження, перехід усіх людей на здоровіший раціон харчування дозволив би до середини століття забезпечити їжею 10 мільярдів осіб, використовуючи на 7% менше земельних площ, ніж нині. Це означає, що людство могло б досягти безпрецедентного успіху: за умов зменшення витрат ресурсів, ми змогли б прогодувати більше людей, ніж будь-коли раніше.
Згідно зі статистичними даними, близько 6,9 мільярда людей на планеті страждають від переїдання, зокрема споживаючи надмірну кількість м'яса, молочних продуктів, цукру та ультраоброблених продуктів. При цьому 3,7 мільярда людей наразі мають проблеми з отриманням здорової їжі.
Вчені рекомендують дотримуватися концепції Планетарної дієти здоров'я (PHD), яка акцентує увагу на споживанні фруктів, овочів, горіхів, бобових та цільних злаків. Якщо б усі ми слідували цим порадам, наш харчування виглядало б приблизно так:
PHD також передбачає, що вживання м'яса, риби та молочних продуктів не є обов'язковим і існує верхня межа, але дієта гнучка. Простими словами, допускається вживання лише 200 г яловичини на тиждень.
На думку ДеКлерка, цю дієту можна модифікувати відповідно до особистих потреб, заохочуючи людей налаштовувати PHD відповідно до своїх культурних особливостей і смакових уподобань. Водночас дослідники відзначають, що традиційні харчові звички часто більш точно відображають принципи здорового способу життя.
Згідно зі статистичними даними, лише 1% населення планети дотримується рекомендацій, викладених у доповіді щодо харчування. Команда дослідників підкреслює, що вчені ще не готові визначити точні місця проживання цих людей, оскільки в різних країнах існують численні відмінності. Проте ці індивіди живуть у суспільствах з адекватним рівнем доходів та доступом до здорової їжі, що сприяє їх дотриманню вказаних принципів харчування. Автори дослідження підкреслюють, що найяскравіші приклади здорового харчування зазвичай спостерігаються в країнах із середнім рівнем доходу, зокрема в регіонах Середземномор'я, на Індійському субконтиненті та в Південно-Східній Азії.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що теорію глобального потепління Землі буде спростовано: допомогло відкриття "найнебезпечнішого льодовика".
Раніше Фокус повідомляв, що наша планета вперше в історії перетнула критичну межу: науковці вважають 2024 рік знаковим.