Що є більш корисним - лосось чи куряче м'ясо: думка дієтологів.

Лосось має високу калорійність, проте він також багатий на унікальні поживні компоненти.
У переліках продуктів, багатих на білок, лосось і курка займають провідні місця. Обидва ці продукти є чудовими варіантами для вашого меню, проте існують суттєві відмінності в їх харчовій цінності, які варто врахувати. Про це розповіли експерти з харчування на порталі Today.com.
Щодо вмісту білка, лосось і курка мають "майже однакову" кількість, зазначає зареєстрований дієтолог Наталі Ріццо — приблизно 20 грамів білка на порцію. Це свідчить про те, що основна різниця полягає в жирі. Ріццо пояснює, що хоча лосось містить більше жиру, ніж куряча грудка, "цей жир є корисним". Лосось забезпечує організм специфічними корисними жирними кислотами, які можна знайти лише в морепродуктах.
Дорослим зазвичай слід прагнути отримувати від 20 до 40 грамів білка з кожним прийомом їжі. У 3 унціях лосося (90 грамів) ви отримаєте близько 23 грамів білка порівняно з 25 у тій самій кількості курячої грудки і 21 у курячих стегнах. Однак, якщо ви шукаєте найпісніше й найефективніше джерело білка для калорій, куряча грудка - це те, що вам потрібно.
У курячій грудці всього 3 грами жиру, менше грама з яких є насиченими жирами. Тим часом, лосось і темне м'ясо курки містять більше жиру, маючи 5 грамів і 7 грамів на порцію відповідно.
У лососі переважно містяться корисні ненасичені жири, що робить його більш здоровим вибором у порівнянні з курячими стегнами.
Мононенасичені жири є ключовою частиною середземноморської дієти і пов'язані з корисним впливом на холестерин. А поліненасичені жири включають жирні кислоти омега-3 і омега-6, які пов'язані з великою користю для здоров'я серця і мозку.
Лосось є одним із рідкісних продуктів, що містять значну кількість вітаміну D. Крім того, цей вид риби багатий на вітамін B12, який важливий для належного функціонування нервової системи та кровотворення. Недостатня кількість вітаміну B12 може призвести до розвитку певних форм анемії.
Як біле м'ясо, так і темна частина курки надають організму важливий набір мінералів, серед яких залізо, фосфор і цинк. До того ж, курка є джерелом вітаміну B12 та холіну, які відіграють ключову роль у розвитку мозку, поліпшенні настрою та процесах пам'яті.
Лосось і куряче м'ясо є відмінними джерелами білка, які можуть входити до складу збалансованого раціону. Хоча лосось і темне м'ясо курки містять більше жиру та калорій, ніж куряча грудка, більшість жирів у цих продуктах, особливо в лососі, вважаються "корисними", оскільки вони підтримують здоров'я серцево-судинної системи та функцію мозку.
Дієтичні рекомендації рекомендують дорослим з'їдати не менше 8 унцій або двох порцій морепродуктів, таких як лосось, щотижня. А жирна риба (включно з лососем) є основним продуктом науково обґрунтованих середземноморських дієт,
Якщо ви дотримуєтеся дієти, яка фокусується на отриманні максимальної кількості ситного білка за мінімум калорій, куряча грудка - це простий вибір. Однак майте на увазі, що темне м'ясо курки або лосося буде лише трохи калорійнішим, ніж та сама порція курячої грудки, - а жир, який містять ці продукти, додає і смаку, і корисних жирних кислот.
Дієтологи раніше визначили п’ять видів риб, які позитивно впливають на здоров'я серця.