Швидка допомога для м'язів, мозку та імунної системи: як створити по-справжньому цілющий бульйон.
Дієтолог підкреслює, що бульйон повинен бути легким і маложирним, оскільки саме такий варіант має оздоровчі властивості.
Осінь у нашій свідомості пов'язується не тільки з золотисто-червоним листям, але й з періодом застуд, що часто супроводжуються кашлем. Відома дієтологиня Оксана Скиталінська підкреслює, що жоден препарат, протеїновий коктейль чи супер-енергетичний батончик не зможуть замінити в цю пору добрий суп, приготовлений на основі якісного бульйону.
Бульйон - це швидка енергія і підтримка для мозку, мʼязів, імунної системи. Дієтологиня пояснює, чому бульйон у холодну пору року при різних вірусних інфекціях є дуже корисним, і радить, як правильно його приготувати, аби він мав лікувально-профілактичну дію.
За її словами, бульйон, як кава та яйця, був неодноразовим предметом гонінь і звинувачень у шкідливості. Але його користь доведена науково.
"При багатьох вірусних інфекціях часто страждає легенева тканина. Дефіцит якісного білка сприяє розвитку порушень роботи не лише імунної системи, а й легенів і підвищує схильність до інфекцій. Щоб імунна система адекватно відреагувала на вторгнення вірусів, їй потрібне білкове ("будівельне") забезпечення, бо захист організму потребує великих енергетичних витрат", - пояснює лікарка.
Віруси представляють собою чужі білкові структури, відомі як антигени, які проникають в організм і стимулюють активність імунних клітин, зокрема лімфоцитів. Цей процес вимагає постійного постачання енергії і поживних елементів. Для забезпечення належної імунної реакції важливо, щоб раціон був насичений амінокислотами, зокрема тими, що є незамінними.
Однією з цінних амінокислот є глутамін, каже лікарка. Він підсилює бактерицидну функцію нейтрофілів (різновиду лейкоцитів, клітин крові), які беруть участь у захисних реакціях організму при різних інфекціях, і вірусних зокрема. А саме у бульйоні є багато глутаміну. Амінокислота засвоюється буквально за лічені хвилини і дає швидку підтримку для імунних клітин.
"Глутамін у нашому організмі перетворюється на глутамінову кислоту, яка має велике значення для здоров'я мозку. Вона захищає нейрони від скупчення токсичного азоту, що може виникати під час інтенсивних розумових навантажень і стресів, а також сприяє збереженню молодості мозкових клітин. Далі з глутамінової кислоти формується ҐАМК (гамма-аміномасляна кислота), яка виконує роль "заспокійливого" нейромедіатора. Нестача цього нейромедіатора може призвести до безсоння та відчуття тривоги", - зазначає Оксана Скиталінська.
Засвоюваність бульйону - майже 100%, не вимагає витрат енергії, на відміну від шматка мʼяса, який потрібно пожувати, організм має обробити його ферментами, "подрібнити" до амінокислот і після цього засвоїти. Особливо цінним бульйон є у раціоні дітей, підлітків і людей старшого віку, а також для тих, хто має хронічні захворювання, ослаблений організм.
"Для приготування ідеального бульйону необхідно використовувати невелику кількість м'яса (можна курятину, індичку або навіть інші види, бажано домашні). М'ясо слід нарізати на шматочки, залити холодною водою та варити до повної готовності. На 2 літри води знадобиться приблизно м'ясо розміром з яблуко. Можна брати будь-які частини, включаючи кістки, а якщо це курка, то бажано з шкірою", - пояснює дієтолог.
На думку експерта, ідеальний бульйон повинен мати прозору консистенцію з невеликим шаром жиру на поверхні. Якщо бульйон вийшов занадто жирним, слід дати йому охолонути, а потім зняти надлишковий жир. Після цього варто додати різноманітні овочі, такі як морква, корінь петрушки, селера та інші, і варити до досягнення бажаної хрумкої мʼякості. Найсмачніший бульйон виходить з домашньої птиці, а якщо використовується покупна, Оксана Скиталінська радить спочатку злити першу воду.
Цей бульйон ідеально підходить як легкий дієтичний напій — просто додайте до нього трохи зелені у вашій чашці. Крім того, на його основі можна приготувати смачний суп-пюре або кашу. За словами дієтолога, особливо корисно поєднувати бульйон з броколі: просто опустіть суцвіття в киплячу воду або бульйон на одну хвилину.
Оксана Скиталінська наголошує, що бульйон має бути неміцний і нежирний, бо саме такий має лікувально-профілактичну дію.




